кьолн-рибен-пазар-цветни-къщи

Един ден в слънчев Кьолн, Германия

by Светослав

Съвсем скоро бяхме на гости в западна Германия, по-точно град Клеве, и тъй като имахме свободен ден, разгледахме опциите си. За щастие, на два часа път с влак от нас се намира град Кьолн (Cologne), и в общи линии изборът нататък беше доста лесен. 🙂 Поради ограниченото време за разходка трябваше да оптимизираме добре графика, та ето няколко от нещата, които правихме.

Закуска в Merzenich

Merzenich е верига закусвални/модерни баничарници, която човек може да намери почти на всеки ъгъл на града. Имат много голямо разнообразие кроасани, сандвичи, бретцели и други сладкиши. Ние си поръчахме от нуга бретцелите, кремки с черешово сладко, кроасани полети със захар и един от малките им сандвичи с ядки и пуешко, както и две мляко с кафе, които бяха много вкусни! Оставихме около 15 евро за всичко.

Снимки на Fischmarkt и разходка по алеята на Рейн

Fischmarkt (fish market) е част от стария град на Кьолн и заедно с него, е бил разрушен на 90% след войната. Сега е по-скоро градска атракция, която помещава няколко ресторантчета, но със сигурност си струва да си щракнеш една снимка там! След това може да последва спокойна разходка покрай река Рейн, минаваща през сърцето и разделяща Кьолн.

Посещение на Кьолнската катедрала

Kölner Dom или известната като Кьолнска катедрала „Свети Петър и Света Мария“ е задължителна част от еднодневното посещение на Кьолн. Тя е втората по височина църква в Германия и едно от съвършенствата на бароковото строителство. Белезниково-черният й цвят напомня метал, и създава внушение за черен страж, надвиснал над града. Входът в храма е безплатен, но препоръчвам да се изкачите по 500+ вити стълби, които отвеждат до една от кулите. От там има панорамна гледка към целия град. Входът е 5 евро и си струва всеки цент.

Обяд на крак с вурст и картофки

За да се потопим изцяло в духа на града, решихме да обядваме на крак в едно място за бързо хранене Bon n’ Frietjes. Опитахме bratwurst (което си е вурст в питка, с горчица, но пет пъти по-вкусно отколкото звучи) и картофки с кетчуп, майонеза и лук, които бяха уникални! Обядът ни излезе без пари затова побързахме да ги изхарчим в Mango 🙂

Разходка през моста Hohenzollern и поглед към града от KölnTriangle

След като хапнахме и заредихме с енергия, се отправихме към моста Hohenzollern, разделящ града на две части от величествената река Рейн. Самият мост е осеян с любовни катинарчета, и ние също имахме желание да си сложим такъв, но не успяхме да намерим от къде да купим. 😀 След като пресечеш моста има много живописно място за снимки, с гледка към катедралата, моста и стария Кьолн – препоръчвам за място за снимки.

Непосредствено след пресичане на моста е разположена 28-етажната сграда KölnTriangle. На покрива на сградата има 360° панорама, от която има перфектна гледка към целия град, а билетът до там е само 3 евро. Мястото е перфектно по залез слънце!

Духа на Кьолн и местна бира в FRÜH am Dom

FRÜH am Dom е типична немска бирария, разположена на площада на катедралата. Противно на очакването, качеството на бирата и храната вътре е изключително високо, а цените по-скоро нормални. Задължително трябва да се опита кьолнската бира Kölsch, която има много мек и приятен вкус и се пие еднакво от всички. Сервират я в чаши по 200 грама и струва около 2,50 евро, така че не мога да я класифицирам като евтина, но си струва парите. Перфектният завършек на ползотворната разходка за един ден в Кьолн!

Скоро ще пиша за преживяванията ни в Амстердам, а ако не сте прочели гида за Одрин, можете да го направите директно тук. А сега нашето преживяване в снимки!

You may also like