edirne-mosque-selimiye

Един ден в Одрин, Турция – популярна дестинация за шопинг туризъм

by Светослав

За празниците решихме да прекараме един ден в Одрин, Турция, като сравнително близка, и същевременно доста популярна дестинация за нас. Освен това, с падането на лирата, изглежда шопинг туризмът става все по-популярен, и доста българи избират именно Одрин като дестинация за шопинг туризъм. Днес ще споделя с вас някои от моите впечатления за града от гледна точка на опциите за шопинг.

За тези, нетърпеливи да узнаят дали си струва и да палят колата – да, ако искате да напазарувате определено в Одрин ще ви излезе по-тънко. За останалите, да започнем от това

Какво ми е нужно, за да посетя Одрин?

Пътуването до Одрин е доста улеснено и от страна на българските, и от страна на турските изисквания. Необходим е само стандартен български паспорт (не лична карта!), а ако пътувате с кола – малкият талон на автомобила и пълномощно за шофиране (в случай, че не сте собственикът). Що се отнася до винетка – такава НЕ ви е нужна, така че си спестявате още един разход.

Е, след като имаме всичко необходимо, отиваме на другия важен въпрос преди тръгване, а именно

Кога да тръгна, за да не чакам много на границата?

Всъщност колкото и да искам, тук не мога да дам на 100% правилен съвет. Генералното правило е, че колкото по-рано тръгнеш, толкова по-малко ще чакаш на границата. Аз съм от Пловдив например и тръгнах в 8:30 от града, в 11:30 вече бях в Одрин.. но може би изкарах късмет. Нещо, което трябва да отбележим, е че събота е ден за пазар, т.е. трафикът към града е много по-засилен отколкото през останалото време. Лично моят опит сочи, че и да не посетиш този пазар (т.нар. Син пазар), магазините са достатъчно заредени със стока, за да не ти липсва нищо.

В заключение мога да кажа, че освен ако не е събота, не би трябвало да се чака повече от 30-45 минути на граница в един нормален ден. И сега да преминем към същината

Къде да идем на шопинг туризъм в Одрин?

Първата спирка на почти всеки следва да е Margi Outlet.

Удобно разположен е на главния път на града, лесно достъпен от магистралата. Има поне 30 магазина, като най-интересният за нас със сигурност е U.S. Polo, където нещата са на доста по-ниски цени сравнено с U.S. Polo в България. Само за справка, чифт дънки е 300лири, или 90лв, а при нас сходен чифт би струвал поне 200.. Тениските също са доста по-евтини и излизат по 40-50лв в зависимост от модела. Очаквано, магазинът беше пълен с българи, но за моя учуда продавачите не говореха български!

Освен U.S. Polo Assassin, има магазин за Adidas, Levis, Jack and Jones (не добре зареден), LC Waikiki, един от по-известните им магазини за костюми, но нищо силно открояващо се. Не свързано с дрехи, има различни магазини за домашни потреби, обувки, злато, козметика и т.н, както и няколко на брой ресторанта където да хапнете на нормални (ниски) цени.

Доколкото разбрах, зад Margi Outlet се намира известният като „Синия пазар“ пазар, който очевидно не работеше в неделя, но е доста голям в събота. Представете си смесица между Илиянци в София и Руския пазар в Пловдив – и да пропуснете, надали ще загубите много. Затова нека се отправим директно към другото място за шопинг, а именно

Затова нека се отправим директно към другото място за шопинг, а именно мол Erasta AVM.

Молът е четири етажен, и можете да намерите всичко, което търсите – стоки за дома и бита, храна, техника, костюми. Пълен е с различни турски марки за дрехи и костюми, но има и някои известни и у нас, като например U.S. Polo Assassin & Pierre Cardin. Хранителният магазин Migros е много зареден и евтин, и част от промоциите ги пише директно на български език. В тази връзка, направи ми силно впечатление на паркинга на мола, че всяка втора кола беше с българска регистрация – превземаме Одрин!

Последната спирка (буквално) на шопинг туризма в Одрин, се явява и последна/първа спирка на автобусите. Това са

Търговиите на улица Mezarlik

Голяма мизерия е погледнато отстрани, но иначе има много евтини основно прахове (класиката), препарати, сладки и др.

Надявам се информацията да е от полза на обмислящите да посетят Одрин с цел шопинг туризъм! А за тези, които предпочитат стандартния туризъм, скоро ще кача статия със снимки и препоръки за места за хапване.

You may also like