коледни-базари-виена

Коледни базари и емоции във Виена, Австрия

by Светослав

Декември – сняг, уют, греяно вино и Коледа са малка част от асоциациите, които мигновено правя през това време от годината. А несъмнено едно от най-магичните места, където имаме възможността да отидем преди Коледа, е столицата на Австрия – Виена. Виена е една от най-красивите столици, а духът й оживява по Коледа, когато всички площади се превръщат в коледни базари, от които се носи аромат на греяно вино и зимен уют. След дълго обмисляне каква да е изненадата за рождения ден на Галина, реших че коледна екскурзия до Виена спада към графата „точният“ подарък. 

След коледното парти на СайтГраунд на 13.12. продължило до зори, отлетяхме от София с обедния полет австрийските авиолинии. Обслужването и полетът бяха супер и бих ги препоръчал на всеки ако не бяха 3х цената на всяка една нискотарифна авиолиния. И така кацнахме в ранния следобед, а около час по-късно вече бяхме в апартамента. Както винаги използвах Airbnb за резервацията, тъй като цената за нощувка излиза по-евтино, а през този линк получавам и отстъпка от 50лв.

Ден първи – първи коледни базари 🎄

След като се освежихме от полета, излязохме веднага, за да може да се разходим по улиците на празнична Виена. Апартаментът ни се намираше на пет минути от ул. Mariahilfer Strasse, известна с множеството магазини, разположени на нея. В момента, в който излязохме на нея, ни огряха първите лъчи на коледната украса на Виена.

улична-коледна-украса

След около 15-20 минути разходка, стигнахме края на улицата, от който се разкрива величествената гледка на три огромни дворци. Това са Природоисторическия музей и Музей на изкуствата във Виена, а сгушен между тях е площад Мария-Тереза. Там се намира един от виенските коледни базари и първия коледен базар, който посетихме.

коледни-базари-мария-тереза

След като го разгледахме и хапнахме, се отправихме към кметството, където имахме уговорка да се видим с наши приятели. Коледният базар пред кметството е безспорно най-красивият и грандиозен от всеки, който съм виждал досега.

коледни-базари-ратхаус

Стопляща коледна музика, десетки щандове за храна и стотици щандове за сувенири, кънки на лед, виенско колело и много блещукащи лампи са малка част от всички занимания, които базарът предлага на посетителите си.

тълпа-храна-коледни-базари-ратхаус
Част от опашката пред щанда за храна 😀

След като изпихме по чаша греяно вино (на всеки базар ти дават специална керамична чашка, за която депозираш €3-4 и можеш да задържиш при желание) и изядохме по един братвурст, се прибрахме да почиваме и презаредим с енергия за новия ден.

коледни-базари-виена-ратхаус

Ден втори – Белведере, Щефанплац, торта Сахер и още коледни базари

Станахме без ясен план за деня, но без много да го мислим решихме да посетим една от най-известните забележителности на Виена – дворец Белведере. Самият дворец е извън центъра на града и най-удобният транспорт до него е с трамвай.

дворец-белведере-виена

Пред двореца намира мястото си още един от виенските коледни базари, по-малък от вчерашните, но също толкова красив. Докато чакахме на опашка за билети за двореца направихме брънч с портокалов пунш (разбира се с добавен ром) и кезекрайнер. Кезекрайнерът е вид вурст с разтопен кашкавал и изглежда е спорно дали Австрия или Словения е истинската му родина. 😃

След 45-минутно чакане се сдобихме с билети, така че ако не искате да чакате, най-добре резервирайте онлайн. Цената е същата. Имахме 45 минути до следващия тур, които оползотворихме разхождайки се в градините на двореца. От тях се разкриват уникални гледки към града, и към фасадата на двореца.

дворец-белведере-градини
Денят във Виена е много къс и около 15:00 слънцето започва да се скрива. Поради тази причина двете снимки на двореца се различават толкова една от друга.

Повечето хора го посещават, за да видят творбите на най-известния немски художник Густав Климт и най-вече Целувката. Аз лично останах най-впечатлен от мраморната стая, през която се минава на влизане към останалите стаи на първия етаж на двореца.

мраморна-стая-белвдере

След като разгледахме двореца, се запътихме през градините към една от трамвайните спирки, за да отидем на центъра. Слязохме на площад Карлсплатц, който е един от главните площади в града. Заобикалящите го сгради са пример за архитектурното съвършенство на австрийците, а и там се намира операта, така че си струва разглеждането. Поехме по улицата в посока Щефанплац и след 10 минути стигнахме катедралата Свети Стефан в сърцето на Виена.

347 стъпки по-късно видяхме невероятната красота на Виена от южната кула на Свети Стефан.

виена-свети-стефан-кула
Виена от птичи поглед

Облегнат на Свети Стефан е друг много красив коледен базар, който предлага ръчно изработени украси за елха, които не видяхме на никой от другите базари.

коледни-базари-украса-елха

Побързахме към едно от малкото предварително подбрани места, които не са коледни базари – хотел „Сахер“. Точно така, това е известната торта, измислена в този хотел от чирак-сладкаря Франц Захер. Тортата не е нещо супер специално, но обстановката на хотела предполага преживяването да остави отпечатък в съзнанието. Имайте предвид, че удоволствието торта плюс кафе е около €15 и предвижда 30-60-минутно чакане на опашка.

торта-сахер-десерт

След като отметнахме тортичката в To-Do листа, се разходихме безцелно из централните улици на Виена и хапнахме на един от коледните базари. Вечерно време, когато всички светлини заблестят, почти всяка улица се превръща в мини коледен спектакъл.

коледна-украса-виена

Попаднахме на случайни находки, като малко известната, но много красива Мария Ротонда (Katholische Kirche Maria Rotunda) и часовника Анкерур (Ankeruhr).

католическа-църква-мария-ротонда

Създаден преди над сто години, часовникът с дължина 7м и височина 4м е фасадата на мост, свързващ две съседни сгради. Смяната на часовете се изразява в смяна на фигурите, които „пресичат“ моста на всеки кръгъл час под музикален съпровод. Кулминацията е в 12:00 на обяд, когато има парад на много от известните фигури в историята на Виена.

часовник-анкерур

Ден трети – Шьонбрун, Пратер, шницели и кънки на лед

Третият ден от нашата екскурзия във Виена посветихме на преживявания. Започнахме от двореца Шьонбрун – едно от световните културни наследства и символ на австрийската мощ.

дворец-шьонбрун-градина

Подобно на Белведере, дворецът се намира доста далеч от центъра, но е много лесно достижим с U-3 линията. Известен е със своите градини, както и с това, че е дом на най-старата зоологическа градина в света. Умишлено пропуснахме да разгледаме двореца отвътре, тъй като е необходим ден, за даго обиколиш целия. Вместо това се насочихме към зоопарка, където неусетно си отидха три часа от деня. Цената за разглеждане на двореца е €20, същата е и цената на билета за зоопарка.

спяща-коала-зоологическа-градина

След като приключихме с разходката в зоопарка, обядвахме на коледния базар пред Шьонбрун – вторият най-голям виенски базар. Отправихме се към Пратера и пристигнахме към 16:00, като за наша изненада бяхме едни от малкото посетители.

Нямаше как да не се качим на виенското колело, един от най-отличителните символи на Виена. Входът за двама струва €24, но има възможност да се комбинира с входа за зоологическа градина. По този начин двете атракции излизат по €25 на човек, вместо по €32, което си е добро спестяване.

виенско-колело-пратер

Изживяването си заслужава, въпреки че колелото е много бавно и често спира, за да се качват още посетители. Във всяка кабина има по един отворен прозорец, през който може да се снима без качеството на снимките да страда. Освен това, в кабинките се организират частни вечери, за които ние не подозирахме, струващи скромните.. €365.

виенско-колело-високо

След колелото пийнахме на коледния базар на Пратер преди да се отправим към мястото за вечеря – ресторант Lugeck.

Не си бил във Виена, ако не си ял виенски шницел

затова си поръчихме именно това от менюто. И като човек, не ядящ шницел, признавам си беше доста вкусен! За разлика от традиционния шницел, който познаваме в България, „оригиналният“ се сервира с картофена салата с валериана и меден дресинг и пълнозърнести филийки. Като добавка се предлагат различни сладка. Ние поръчахме сладкото от червени боровинки, което се съчетаваше супер с храната!

виенски-шницел-червени-боровинки-ресторант

Вечерта приключихме с разходка посока замъка Hofburg и кънки на лед на базара на Rathaus.

кънки-лед-коледни-базари

Ден четвърти – Cafe Central, Naschmarkt, ел. тротинетки и обратно в София

Последният ден започна с ранно ставане и ранно метро до Кафе Сентрал.

кафе-сентрал-виена

Бяхме чели за него и знаехме, че няма как да пропуснем да се потопим изцяло в духа на старата Виена преди да й кажем довиждане. В миналото кафето е било притегателна точка за цялата виенска интелигенция, а бароковият интериор, ароматът на виенско кафе и печива и цялостната атмосферата са толкова автентични, че сядайки вътре човек наистина се пренася в една друга епоха. Всъщност, и до днес скулптурата на един от най-великите австрийски писатели Петер Алтенберг, посещавал Кафе Сентрал ежедневно и дори давал адреса му като свой домашен, радостно посреща всеки посетител на заведението.

интериор-кафе-сентрал

Закусихме с традиционния за Австрия Кайзершмарн със сладко от сини сливи (на български палачинки по императорски). Порцията е толкова голяма, че става и за двама човека, но отделно си поръчахме и най-вкусното суфле, което сме опитвали и две традиционни виенски кафета. Цените при консумация на маса са доста високи и цялата закуска излиза около €35 и удоволствието е съпроводено от 30-60 минути чакане на опашка.

суфле-сладолед-кафе-сентрал

Решихме, че последният ден от ваканцията ни най-накрая ще изпробваме супер популярния начин за превоз във Виена – Lime-S. Ел. скутери са буквално на всеки ъгъл и си има пригодени алеи за карането им, така че да не се притеснявате, че може да се блъснете дори ако се качвате на такъв за първи път. Въпреки, че е по-скъпо от билет за метро в повечето случаи (плаща се €1 за отключване и по 20 цента на минута), емоциите и забавлението си струват да опитате!

Пазарът Нашмаркт (Naschmarkt), или както още го наричат „Коремът на Виена“

разположен в центъра на града бе междинната ни спирка. Това е най-големият пазар открит пазар на Виена и, който днес напомня повече на базарите, които посетихме в Турция, отколкото на австрийски. Има богат избор от свежи (екзотични) плодове и зеленчуци, морска храна, подправки, сладки, ресторантчета и дори магазинчета за сувенири. Впоследствие прочетох, че се правят и организирани food guides, но не съм сигурен до колко „атракцията“ ще си заслужава заделеното време и средства.

След Нашмаркт бързо си намерихме нови скутерчета, които ни отведоха тъкмо навреме до вкъщи, за да стегнем багажа и тръгнем обратно към София. Останаха още много неща, които да направим, като класически виенски концерт, тур на Албертина и безметежна разходка в цветния Хундертвасер. Но нали все пак трябва да остане нещо и за следващия път? До нови срещи с дъх на Коледа и коледни базари във Виена!

You may also like